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Case Summary 
While districts can include both IDEA and 

general education services in their list of expenditures 

for students with disabilities, they must maintain 

separate accountings for elementary and secondary 

school expenditures. OSEP informed a special 

education attorney that calculations of average 

per-student expenditures based on a combined 

reporting would be "inaccurate and potentially 

misleading." Because Part B funds are intended to 

supplement state and local funds, they can be used 

only for the "excess costs" of special education and 

related services. A district determines its excess costs 

by calculating the minimum average amount spent on 

students with disabilities in elementary and secondary 

schools. The attorney here noted that some districts 

may maintain a combined file for elementary and 

secondary school expenditures rather than tracking 

those expenditures separately. However, OSEP 

rejected the notion that districts could calculate the 

minimum average amount for each group of students 

by multiplying the combined amount by the 

percentage of students with disabilities in elementary 

school. OSEP noted that services provided to 

secondary school students are often far more 

expensive that those provided to younger students. 

"For example, school programs at the secondary level 

typically include things such as vocational education 

programs, athletic programs, music programs 

including marching bands, etc. that do not apply to 

elementary schools," Acting Director William W. 

Knudsen wrote. Because the costs of elementary and 

secondary school programs were not comparable, 

OSEP explained, they must be calculated separately. 

Full Text 
Appearances: 

Dear Ms. Plagata-Neubauer 

This letter is in response to your October 30, 

2007 letter to the Office of Special Education 

Programs (OSEP) in which you request clarification 

on several fiscal questions relating to Part B of the 

Individuals with Disabilities Education Act (IDEA). 

Your questions, with OSEP's responses, are listed 

below. 

Excerpt from your letter: 

Question Topic No. 1 -- Excess Cost 

Requirement 

Regulation § 300.202(b)(2)(i) states that an LEA 

[local educational agency] "meets the excess cost 

requirement if it has spent at least a minimum average 

amount for the education of its children with 

disabilities before funds under Part B of the Act are 

used" (emphasis added). Regulation § 300.16 refers to 

Appendix A "for an example of how excess costs 

must be calculated" (emphasis added). As the first 

step in the calculation, Appendix A, paragraph "a." 

states that "the LEA must determine the total amount 

of its expenditures for elementary school students 

from all sources -- local, State, and Federal including 

Part B -- in the preceding school year." (See 71 Fed. 

Reg. 46813, third column.) 

Question 1a: In unexpected circumstances like a 

major natural disaster, LEAs may incur certain 

extraordinary expenditures that are not directly related 

to the education of its students. Does the reference to 

"total amount of its expenditures for elementary 

school students" mean that an LEA includes the total 

amount of expenditures for the education of its 

elementary school students or, literally, the total 

amount of all expenditures attributable to its 

elementary school students? 
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Our Response: 34 CFR § 300.16 and Appendix 

A describe how average expenditures per elementary 

school or secondary school student are calculated and 

refer to "total expenditures" less expenditures for 

capital outlay and debt service. Consequently, some 

expenditures are excluded from this calculation. 

However, the determination of expenditures that can 

be excluded is based on the language of 34 CFR § 

300.16 and Appendix A, rather than whether they are 

"educational" expenditures. 

Excerpt from your letter: 

Question 1b: If the excess cost calculation refers 

to the total amount of expenditures for the education 

of its students (elementary or secondary, 

respectively), in as much as States have discretion in 

deciding what constitutes education based on their 

State law, is there any guidance as to how States are 

to exercise that discretion for the purpose of the 

excess cost calculation? For example, can a State 

include instructional-related expenditures and 

transportation expenditures, but exclude expenditures 

related to school food programs in the excess cost 

calculation? 

Our Response: The reference in 34 CFR § 

300.16 and Appendix A is to total expenditures of the 

LEA for elementary school students and total 

expenditures for secondary school students, not total 

expenditures for the education of elementary school 

students and total expenditures for the education of 

secondary school students. The only possible 

deductions are those specified in 34 CFR § 300.16 

and Appendix A. 

Excerpt from your letter: 

Questions on determining excess cost 

compliance: 

Appendix A states that "Section 602(8) of the 

Act and § 300.16 require the LEA to compute the 

minimum average amount separately for children with 

disabilities in its elementary schools and for children 

with disabilities in its secondary schools. LEAs may 

not compute the minimum average amount an LEA 

must spend for the education of children with 

disabilities based on a combination of the enrollments 

in its elementary and secondary schools." 71 Fed. Reg 

46813 (Aug.14, 2006). 

Question 1c: When determining whether an LEA 

has met the excess cost requirement, an LEA may not 

necessarily maintain and track expenditure data 

separately for elementary school students and 

secondary school students. Can an LEA apply the 

enrollment numbers of students and children with 

disabilities in its elementary schools to the relevant 

combined expenditure data on a proportional basis to 

determine how much non-IDEA Part B funds it has 

spent for the education of children with disabilities in 

its elementary schools? 

Our Response: 34 CFR § 300.16 requires that the 

minimum average amount be computed separately for 

children with disabilities in elementary schools and 

secondary schools. There are distinct and separate 

costs associated with these levels that would make the 

computation you describe inaccurate and potentially 

misleading. For example, school programs at the 

secondary level typically include such things as 

vocational education programs, athletic programs, 

music programs including marching bands, etc. that 

do not apply to elementary schools. The costs of the 

separate programs are generally not comparable and 

therefore, the costs must be computed separately. 

Excerpt from your letter: 

Question 1d: When determining if an LEA has 

spent the required minimum average amounts for the 

education of children with disabilities, can an 

allocable portion of regular education costs (such as 

regular education teacher salaries for classes where 

children with disabilities are mainstreamed, or regular 

education transportation costs for children with 

disabilities who use such transportation) be applied, if 

they can reasonably be attributed to the education of 

children with disabilities? 

Our Response: Yes. 

Excerpt from your letter: 

Question 1e: The excess cost requirement 

appears to compare expenditures on the education of 
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children with disabilities for one school year against a 

minimum average amount (calculated separately for 

elementary school level and secondary school level) 

that is based on the preceding school year. However, 

for the current grant award year, final LEA 

expenditure data is often not yet available for the 

preceding school year. It is generally available for the 

second fiscal year preceding the current grant award 

year. Can an LEA use expenditure data from the 

second fiscal year preceding the current grant award 

year to determine its minimum average amounts for 

the current grant award year (i.e., for federal FY 2007 

IDEA Part B funds, 2007-08 school year expenditures 

compared to a calculation based on 2005-06 data), or 

must an LEA only compare expenditure data for one 

school year measured against an excess cost threshold 

amount calculated from the preceding school year? 

Our Response: Under 34 CFR § 300.16, excess 

costs means those costs that are in excess of the 

average annual per-student expenditure in an LEA 

during the preceding school year for an elementary 

school or secondary school student. Therefore, it 

would NOT be appropriate to compare a current year 

with information two years prior to the current year. 

Excerpt from your letter: 

Question Topic No. 2 -- LEA Maintenance of 

Effort Requirement 

Under the State-level requirement, the State must 

not reduce the amount of State financial support "for 

special education and related services for children 

with disabilities, or otherwise made available because 

of the excess costs of educating those children, below 

the amount of that support for the preceding fiscal 

year." See IDEA section 645(a)(18); 34 CFR § 

300.163(a). The focus is on special education and 

related services, or the excess costs of educating 

children with disabilities that arise from those 

children's disability-related needs. 

The local-level maintenance of effort 

requirement, however, focuses on "the education of 

children with disabilities." See IDEA section 

613(a)(2)(A)(iii); 34 CFR §§ 300.203(a) and (b). The 

wording of this phrase could encompass not only 

special education and related services, or excess costs 

of educating children with disabilities, but also the 

basic cost of providing children with disabilities a 

public education. 

Question 2: Is there a difference in the type of 

expenditures that must be considered before the 

State-level maintenance of financial support 

requirement at 34 CFR § 300.163(a) and the type that 

must be considered for the local-level maintenance of 

effort (MOE) requirement found at 34 CFR §§ 

300.202-300.205? 

Our Response: 34 CFR § 300.163(a) does not 

focus solely on expenditures, while 34 CFR §§ 

300.202-300.205 do. The focus of 34 CFR § 

300.163(a) is on the amount of State financial support 

for special education and related services, which 

would include expenditures for special education and 

related services made by the State as well as State 

funding provided to local educational agencies 

(LEAs) for special education and related services. 

Under 34 CFR § 300.203, the focus is expenditures 

made by the LEAs from local, or State and local, 

funds for the education of children with disabilities. 

Note that 34 CFR § 300.163(a) addresses the level of 

State "support" rather than "expenditures," and looks 

at State financial support for special education and 

related services rather than expenditures for the 

education of children with disabilities. 

Excerpt from your letter: 

Question Topic No. 3 -- LEA Allowable Costs 

In the Department's publication of comments and 

discussion on the Part B regulations, one commentor 

stated that LEAs should be permitted to use a 

reasonable amount of their Part B funds to meet the 

Act's requirements relating to student assessment, 

outcomes, complaints, and compliance monitoring, 

mediation and due process hearings. ED's response 

was, "With one exception [mediation], nothing in the 

Act or these regulations would prevent an LEA from 

using its Part B allotment for the activities noted by 

the commentor, so long as the expenditures meet the 
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other applicable requirements under the Act and 

regulations." 71 Fed. Reg 46624 (Aug. 14, 2006). 

Those activities (student assessment, outcomes, 

complaints, and compliance monitoring, and due 

process hearings) are not listed under the permissive 

uses of funds at § 300.208. 

Question 3a: Is it the Department's interpretation 

that these activities are allowable pursuant to § 

300.202(a) because those types of activities are "in 

accordance with the applicable provisions of [Part 

300]"? 

Our Response: The activities listed in 34 CFR § 

300.208(a) are in addition to any other allowable use 

of Part B funds under 34 CFR § 300.202(a)(1), which 

provides that Part B funds "... must be expended in 

accordance with the applicable provisions of this 

part." Most of the allowable expenditures typically 

made under Part B are not related to the purposes 

allowed under 34 CFR § 300.208(a) but instead, are 

related to the provision of direct services to children 

with disabilities or in support of those children. 

Section 300.208(a) provides a clarification to how 

funds may be used that might otherwise not be 

apparent. 

Excerpt from your letter: 

Question 3b: If those activities are allowable 

pursuant to § 300.202(a), then can IDEA Part B funds 

be used to pay for a reasonable amount of program 

costs specifically tied to an LEA meeting Part B 

requirements (for example, data collection and 

reporting to the SEA for State Performance Plan 

submissions), provided such use does not violate 

other requirements of IDEA Part B, including excess 

cost, maintenance of effort, supplement, nonsupplant? 

Our Response: Yes. 

Excerpt from your letter: 

Question Topic No. 4 -- Payment of RTI-related 

Costs 

The new regulations permit LEAs to use a 

process based on the child's response to scientific, 

research-based intervention (RTI) as a means for 

determining whether a child has a specific learning 

disability. This RTI process could be one of multiple 

methods used in evaluating a child who is suspected 

of having a disability. 

Question 4: Could an LEA use Part B funds that 

are not set-aside for early intervening services to pay 

for some or all of the cost of implementing RTI as 

part of a child find process? 

Our Response: We will respond to your question 

regarding RTI at a future date. 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are 

informing you that our response is provided as 

informal guidance and is not legally binding, but 

represents an interpretation by the U.S. Department of 

Education of the IDEA in the context of the specific 

facts presented. 

We hope this provides you the information you 

need. If you have further questions, please do not 

hesitate to contact Dr. Deborah Morrow at 

202-245-7456.

Statutes Cited 
20 USC 1413(a)(2)(A)(iii) 

20 USC 1401(8) 

Regulations Cited 
34 CFR 300.202(b)(2)(i) 

34 CFR 300.16 

34 CFR 300.163(a) 

34 CFR 300.203(a) 

34 CFR 300.203(b) 
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